2007 m. spalio 31 d., trečiadienis

Verslas ir IT. Vienybė ir prieštaravimai.

Informacinės technologijos (IT) užima vis svaresnę padėtį šiuolaikiniame versle. Technologijų vystymasis nulėmė tai, kad verslas yra tiesiog priklausomas nuo IT sprendimų.

Šiuolaikinė įmonių problema: kaip pagerinti veiklos efektyvumą, pasinaudojant specialia programine įranga, pritaikyta konkrečiai veiklos sričiai. Kodėl tai sudaro problemas? Tiesiog savo srities ekspertai (pavyzdžiui, kainodaros vadybininkai) turi žinias ir patirtį, kurią naudoja savo kasdieninėms užduotims spręsti, ir norint šiuos procesus automatizuoti arba pagerinti jų efektyvumą, reikia įmonėje įdiegti specialias programines priemones ir sudėtingas informacines sistemas. Diegimą atlieka IT specialistai, kurie, kaip nebūtų apmaudu, dažnai neturi supratimo (arba turi klaidingą supratimą) apie tos įmonės veiklos dalykines sritis. Ir kaip gerai būtų aprašytos naujos sistemos poreikių ir reikalavimų specifikacijos, nuo to nemažėja krūvio ir patiems įmonės darbuotojams-specialistams, kurie turės ta sistema naudotis: jų laukia apmokymai, sistemos testavimas, bet kai ateina laikas savarankiškai dirbti su naujomis priemonėmis, daugelis specialistų „grįžta“ prie savo įprastų priemonių (Excel, Calc skaičiuoklės ir kt.). Kuo sudėtingesnė sistema, tuo sunkiau ją pačiam pritaikyti naujiems poreikiams tenkinti, be to, į sistemos diegimą investuota nemažai kapitalo.

Susidaro kebli padėtis: įmonės ekspertai-specialistai priklauso nuo IT specialistų, kurie prižiūri, palaiko ir modernizuoja sistemas, o IT specialistai neturi galimybių įsigilinti į konkrečios dalykinės srities problemas. Patys gi ekspertai-specialistai neturi galimybių gerai išmokti naudotis įdiegtomis sistemomis, nes tam reikia pažangesnių žinių apie IT ir konkretaus programinio sprendimo ypatumus.

Šią padėtį bandoma taisyti apmokant IT specialistus ir įmonės ekspertus ir suteikiant jiems papildomas žinias, vieniems – žinias apie konkrečią dalykinę sritį, kitiems – apie IT technologijas ir konkrečius programinius sprendimus.

Kitas būdas:


Informacija ruošiama...

3 komentarai:

Anonimiškas rašė...

bucharest predominance comhttp copy khan carminati biomedical clever schubert forge acquisition
semelokertes marchimundui

Anonimiškas rašė...

labai idomu, aciu

it paslaugos rašė...

Labai geras straipsnis apie IT ir verslo santykį.