2007 m. lapkričio 9 d., penktadienis

Sprendimų rengimo ir priėmimo technologijos

Kaip teisingai priimti sprendimą arba atsakyti į amžiną klausimą „Būti ar nebūti“? Žmonės priima sprendimus pasinaudojant savo patirtimi, intuicija, kitų žmonių patarimais arba tiesiog spėlioja. Gerai žinoma, kad racionaliais metodais sudėtingų problemų moka spręsti tik nedaugelis. Kas lieka kitiems? O sprendimus reikia priimti labai dažnai, ir greitai, ir laiku. Klaidos gali kainoti labai brangiai kaip įmonei, taip ir pačiam vadovui arba darbuotojui.
Kaip paversti sprendimų priėmimo procesą patogesniu, technologiniu ir efektyvesniu, o svarbiausia, kaip sumažinti šio proceso laiko sąnaudas?
Šiais laikais sukurta daugybė informacinių technologijų, kurios žymiai palengvina problemų sprendimą ir sprendimų priėmimą skirtingose dalykinėse srityse. Technologijos naudoja skirtingas metodikas: hierarchijų analizės, evoliuciniai, genetiniai ir kt. metodai.
Sprendimų priėmimo uždaviniai
Sprendimų priėmimo procesai skirtingose veiklos srityse yra daugeliu aspektu analogiški. Todėl universalaus metodo panaudojimas turėtų būti panašus į žmogaus loginio mąstymo procesą. Dažnos ekonominės, medicinos, politinės, socialinės ir valdymo problemos turi keletą sprendimų, ir žmogus, renkantis vieną sprendimą iš kelių dažnai remiasi tik nuosava intuicija. Tokie sprendimai neturi apibrėžtų dėsningumų, kas gali įtakoti šių sprendimų kokybę.

Informacija ruošiama...

Komentarų nėra: